keskiviikko 7. marraskuuta 2012

P*skarteluhaaste #162 - Värit


On taas p*skarteluhaasteen aika. Haasteena oli käyttää väripalettia. Katselin värejä ensin kännykällä, kun tein haasteetta ja tumma petrooli muuttui mustaksi, vaalea turkoosi petrooliksi ja vaalea harmaa näytti ihan mudalta/ruskehtavalta... Nyt näytöllä värit näyttävät ihan joltain muulta. Höh. Harmaita, turkoosia/petroolia ja vihreää onneksi sivusta kuitenkin löytyy. Kaikeasta huolimatta tykkään kovasti sivun lopputuloksesta ja erityisesti olen ylpeä noista leimatuista kameroista.


Ne on mun ihka ekat itsetehdyt kirkkaat leimasimet. Kamera on piirretty ihan omin käsin ja aviosiippakin sanoi yllättyneensä minun piirtelytaidoista - ei ole koskaan uskonut että tälläiseen kykenen :) Into doodlailla on nyt ihan huipussaan, sillä minä hankin itselleni oman leimasinkoneen! Bongasin sen Heidin Korttipajan sivuilta ja sen nähtyäni minun oli pakko päästä kokeilemaan itsekin sitä. Tällä koneella voi tehdä kotioloissa kirkkaita leimoja ja suunnitelmissa on näiden piirtelyiden lisäksi tehdä omia tekstileimoja kortteihin ja skräppäykseen sekä mixed media/art journal töihin omia "doodleja". Perheen miehet ovat innostuneet tästä myös, sillä jälkikasvu on tehnyt omia piirustuksia ja mies kaivanut valokuvia leimojen pohjaksi...

Leimojen teko itse on yllättävän helppoa - eniten aikaa menee kuvan tekemiseen. Esim kamera on ensin piirretty tussilla paperille, skannattu ja sen jälkeen muunnettu mustavalkoiseksi negatiiviksi kuvankäsittelyohjelmalla. Negatiivit tulostetaan kalvolle ja sen jälkeen päästään koneen kimppuun. Kone on oikeastaan UV-lamppu, millä polymeerigeelipusseihin valotetaan negatiivin avulla haluttu kuva. Valotus siis kovettaa geelin niiltä kohdilta, missä kalvo on läpinäkyvä. Valotukseen ei mene juurikaan aikaa - valmistaja lupaa leimoja 5 minuutissa. Suomenkieliset ohjeet olivat ihan hyvät ja niillä homma onnistui heti ekalla kokeilukerralla.

Tässä muutamia omia vinkkejä muille leimasinkoneen pauloihin joutuville - olisi muuten kiva kuulla teidänkin kokemuksia laitteesta
  • Koska valotuksen määrällä on merkitystä, sekuntikello on hyvä apuväline, valmistajan aika-arvioita noudattaen itse ainakin olen saanut leimat onnistumaan ekalla kerralla. 
  • Suurimmat haasteet olivat ensimmäisellä kerralla kalvojen printtauksessa, sillä vaikka koeprinttaus paperille oli tumma, niin kalvolla printti oli vaalea normaaliasetuksilla. Seuraava printtaus onnistuikin hyvin, kun säädin printterin asetuksiin  (HP) seuraavia arvoja: musteenmäärä automaattisesta itsemääriteltyyn - tummin mahdollinen asetus, muistin käyttää paperin laatuna kalvoa "transparency" ja määrittelin väritulostuksen sijaan "grayscale" ja sinne "käytä vain mustaa väriä/use only black ink". 
  • Negatiivit kannattaa suosiolla mitoittaa "reiluiksi". Eli kuvan ympärille kannattaa jättää reilusti mustaa reunaa, jotta asemointi pussin kanssa ei ole liian tarkkaa. Ja kuvan itsensä taas toki täytyy olla geelipussia pienempi.



12 kommenttia:

  1. Hauska leiska ja mahtava tuo oma leimasin! Pikkasen alkoi tuo masiina houkuttelemaan,apua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinu, uskallankohan kertoa sulle, että mulla on tekeillä pöllöleimasin :D

      Poista
  2. On kiinnostavan kuuloista tuo leimasimien valmistus ja hyvän leimasimen olitkin tehnyt.
    Kivan sivunkin olet tehnyt!Sinulta kävin kurkkaamassa,että mitähän värejä tuossa paletissa oikein vois olla.

    VastaaPoista
  3. No on kyllä tosi hieno leimasin! Ja aika jännältä vaikuttaa tuo tekniikkaa. En ollut moisesta vielä kuullutkaan.

    VastaaPoista
  4. Hieno leimasin! Omat leimat vaikuttaa aika hienolta jutulta! :D

    VastaaPoista
  5. Hei, kiitos tiedosta. Olen näitä jo vuoden haaveillut. Kiva tietää, että Suomestakin jo löytyy :)

    VastaaPoista
  6. Voi kerro lisää tuosta leimasimien teosta, se kuulostaa mielenkiintoiselta. Ja olisi tosi mahtavaa nähdä kuvia siitä leiman teosta jos vaan viitsit kuvailla. :) Innostuin heti.

    Mä oon tehny leimoja vain lattiamatosta leikkaamalla :D Ja vielä olin ensi alkuun tosi epäileväinen kun kaveri omien leimojen teosta puhui, mutta se olikintosi mukaansa tempaavaa.

    Innostuin kovasti myös tästä sun kirjoittamasta leimojen teko tavasta ja pitää yrittää viikonloppuna messuilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, postaus jumitti. Surffailen puhelimella ja se ei oikein tykkää aina toimia.

      Niin siis pitää yrittää viikonloppuna messuilla bongata tuollaisia leimasimenteko-juttuja. Ja kiitos kovasti tosta vinkistä, että mistä pystyy niitä tilaamaan jos ei messuilta löydy :)

      Kirjoitti: Sotkutassu

      Poista
  7. Oho, kaikkea ne keksii. Voisit alkaa tehdä bisnestä, tekisit innokkaille askartelijoille leimoja niiden omista kuvista. Voisin olla asiakas. En kuitenkaan ihan niin innostunut ole, että ostaisin kaikki omat tarvikkeet. Vai onkohan sellainen putiikkii jo pystyssä jossain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä laskea, mitkä ovat yhden leiman kulut kaikkineen :) Kyllä sitä mielellään auttaa kanssaaskartelijoita.

      Muillekin tiedoksi, tulossa on varmasti lisää postauksia aiheesta omat kirkkaat leimasimet. Tää on kyllä niin koukuttavaa

      Poista
  8. No voe voe... Olipa, olipa kyllä laite, joka ois kyllä kiva...

    VastaaPoista
  9. Ohoh, ihan uus juttu mulle tommoinen masiina! Aika kivaa! Hieno leimasin! :)

    VastaaPoista